25 de ani de Jurnalism la UVT

Articol de Victor Rada, student în anul II la specializarea Jurnalism

La finalul săptămânii trecute, Universitatea de Vest din Timișoara a celebrat 25 de ani de la începutul specializării Jurnalism. Simpozionul a fost organizat în perioada 19-20 octombrie, în incinta universității și s-a bucurat de prezența prof. dr. Peter Gross, unul dintre fondatorii specializării Jurnalism în învățământul universitar timișorean. Prof. Peter Gross, de la universitatea din Knoxville, SUA, Doctor Honoris Causa al UVT, a contribuit la inițierea acestui program de studiu în 1992, pe atunci în cadrul Facultății de Litere.

Evenimentul a fost deschis printr-un discurs al invitatului de onoare. Profesorul Gross a discutat despre învățământul universitar și situația actuală a mass-mediei românești. Acesta a declarat că jurnalismul românesc „mai are un drum lung de parcurs”. Despre calitatea mass-mediei, el a menționat că „publicul a sesizat că nu primește jurnalism de calitate” şi „multe instituții și-au pierdut credibilitatea”, dar cu toate aceastea „fără jurnalism nu va exista o educație adâncă și o democrație stabilă”. Despre sistemul politic al țării, invitatul a declarat că „elitele politice nu au îmbrățișat valorile democratice”, iar clasa politică este formată din „individualiști fără simț de responsabilitate politică”. În încheierea discursului său, prof. Gross a propus anumite schimbări în scopul creșterii calității educaţiei în cadrul specializării. Printre acestea se numără o curiculă schimbată o dată la doi ani și cursuri de perfecționare a profesorilor universitari.

Prima zi a simpozionului a continuat cu două discursuri susţinute de prof. dr. Marcel Tolcea și prof. dr. Șerban Foarță, din partea UVT. În a doua zi a festivității a avut loc o masă rotundă pe tema „Jurnalism în secolul 21”. În cadrul acesteia au participat cadre didactice ale UVT și ale altor universități. Aniversarea s-a concluzionat prin trei prezentări de carte și o vizită la Muzeul Presei din Jimbolia.

Afis A3 03 final
Share Now