Ana Blandiana: “Un memorial între două Europe”

Articol de Elena Borc, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism

“Tot ceea ce se petrece în postcomunism are legătură cu comunismul” a fost una dintre frazele-cheie ale discursului susţinut de scriitoarea Ana Blandiana, în cadrul conferinţei “Un memorial între două Europe”. Evenimentului a avut loc joi, 28 martie, în Aula Magna a UVT, şi face parte din seria “Conferințele UVT”.

Considerată una dintre cele mai reprezentative autoare de poezie şi proză contemporană, Ana Blandiana are 26 de cărți publicate în română, e prezentă în numeroase antologii şi a avut cărţi traduse în peste 20 de limbi străine. De asemenea, timișoreanca este o luptătoare pentru libertatea civică din România.

În cadrul conferinţei susţinute la UVT, Ana Blandiana a vorbit despre Memorialul de la Sighet, proiectul acceptat și realizat sub egida Consiliului Europei. “Între cele două Europe, memorialul victimelor comunismului și rezistenței este un simbol al acestui patrimoniu”, a declarat ea. Una dintre decepțiile mărturisite de scriitoare este faptul că ceea ce a trăit în perioada comunistă se repetă în prezent. Însă are speranță și îndeamnă generația de azi să facă o schimbare. “Memorialul de la Sighet reprezintă locul și mijlocul prin care adolescenții de azi învață ceea ce proprii lor părinți n-au știut să le spună. Ceea ce sunt și ceea ce vor deveni”, a spus ea.

În finalul prelegerii, autoarea a fost de acord să răspundă la întrebări adresate din partea publicului şi a ținut să anunțe publicul că în ziua următoare va fi prezentă în librăria Humanitas, unde o să prezinte cel mai recent volum de versuri: “Variațiuni pe o temă dată”.

Share Now