Album de lux dedicat lui Beethoven, lansat la Timișoara

Articol scris de Alexandra Roman, studentă la Specializarea Jurnalism, anul III

Lansarea volumului de lux Ludwig van Beethoven: Geniu nemuritor al muzicii universale a autorului Ionel Muntean s-a desfășurat în incinta Foaierului Operei Naționale Române din Timișoara, în 2 mai de la ora 17.  Alături de autor a fost Violeta Zonte, decanul Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care a prezentat o scurtă introducere a cărții.

Publicului i s-a adus la cunoștință munca unui filatelist (colecţionar de timbre) și maximafilist (colecţionar de cărţi poştale marcate) hațegan, cuprinsă între 200 de pagini atent organizate în cinci mari capitole. Cartea este o creație amplă cu imagini inedite, documente originale și text bilingv (varianta română- engleză și varianta germană – engleză). Ea înfățișează cronologic, prin ilustrații, artiști interpreți, dirijori, scriitori, peisaje, scrisori, partituri și muzicieni care au influențat stilul lui Beethoven. „Autorul ne invită la un dialog între plastică, între filatelie ridicată la nivel mondial, între imagine și sunet și punctul întru lumină, adevăr și frumos”, a afirmat prof. univ. dr. Violeta Zonte.

Volumul reprezintă atât un album de artă, cât și un prețios dicționar ilustrat iconografic, ce cuprinde informații despre universul muzical al marelui Beethoven, de la naștere și până astăzi. Cititorii sunt invitați la o lectură despre viața lui Beethoven, despre mari compozitori contemporani, despre dirijorii și compozitorii care l-au celebrat prin arta lor pe Beethoven și despre marile scene ale lumii în care s-a cântat Beethoven.

Spre încheierea evenimentului, publicul a avut ocazia să admire un moment artistic oferit de Corina Murgu, solistă la vioară și Angela Balici, prin acompaniament la pian. Cele două artiste au interpretat Romanța nr. 2 op. 50 în Fa major. Ulterior, publicul a fost invitat la un pahar cu șampanie, iar cei interesați au răsfoit paginile cărții și i-au adresat întrebări autorului. Albumul poate fi achiziționat online de la editura BoD-Books on Demand Germania (BOD.de) şi de pe site-ul Amazon, inclusiv în SUA, Canada și Anglia.

 

 

 

Share Now