“Bestia e încă vie” – Proiecție film documentar la BCUT

Articol de Andra-Gabriela Bichigean, studentă la specializarea Jurnalism, anul II

Seria filmelor documentar organizate de One World România, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara și găzduite de Biblioteca Central Universitară „Eugen Todoran”, continuă. Miercuri, 12 decembrie, începând cu ora 18, a avut loc proiecţia filmului „Bestia e încă vie” – un lungmetraj regizat de  Mina Mileva, concentrat pe căutarea unui comunism ideal și pe generațiile tinere care continuă să redescopere ideologia comunistă în contextul discreditării politicienilor.

Pelicula îl are în prim plan pe bunicul unei tinere de naționalitate bulgară, care simpatizează cu socialiștii în anii 1920. Și care se alătură mișcării de rezistență anticomunistă Goryani, după ce a văzut daunele propagandei cauzate de Partidul Comunist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Prin intemediul secvențelor animate, fotografiei temporizate, dialogurilor fictive între tânără și bunicul ei decedat, ea restaurează memoria colectivă a generațiilor atât de îndepărtate.

Producția „Bestia e încă vie” a obținut premiul pentru cel mai bun documentar, la „Calcutta Cult Film Festival” și la „Aegean Docs”, în 2017. Iar în 2018 a câștigat premiul pentru cea mai bună animație și bronzul pentru cel mai bun regizor, la „The European Independent Film Award”. Mai mult decât atât, în 2016, filmul a fost laureat și proiectat în cadrul „International Documentary Film Festival Amsterdam”.

Share Now