Conferinţă PFC: „Rolul președintelui României în politica internă”

Actualizat: May 27th, 2017 la 10:36 am

Articol scris de Alexandra Roman, studentă la specializarea Jurnalism, anul II

Care sunt atribuțiile președintelui României și câtă libertate decizională poate avea el în politică au reprezentat principalele subiecte dezbătute în cadrul conferinței „Rolul președintelui României în politica internă”, găzduită în amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara, în 25 mai, la ora 11:20. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Politici Publice al UVT și Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării.

Laurențiu-Mihai Ștefan, consilier prezidențial pe politică internă, a susținut în fața publicului o prezentare despre îndatoririle președintelui pe plan intern. El este doctor în științe politice, cadru didactic asociat al Facultății de Științe Politice a Universității din București și cercetător științific la Centrul de Politici Publice a UVT. Este o persoană care cercetează de peste 20 de ani elitele politice parlamentare și guvernamentale românești.

Pe parcursul prelegerii, publicului i s-au adus la cunoștință atribuțiile constituționale ale președintelui, precum importanța medierii acestuia între puterile statului, dar și între stat și societate, consultarea Guvernului în probleme urgente și participarea lui la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național. Totodată, președintele revocă și numește pe unii membrii ai Guvernului, se consultă cu partidele, promulgă legi și poate desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Acestea sunt doar câteva dintre îndatoririle specificate în cadrul conferinței.

S-a adus în discuție rolul pe care l-a avut președintele în cazul incendiului de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015. El a transmis mesaje publice prin care și-a exprimat respectul față de gesturile de solidaritate ale oamenilor. De asemenea au fost menționate și protestele privind legea amnistiei și grațierii înaintată în ianuarie 2017, când s-a alăturat mulțimii din Piața Universității.

La final s-a discutat despre  proiectele demarate de președintele Klaus Iohannis, precum: „România educată”, „Proiectul de țară”, Acordul politic pentru un buget de 2% pentru apărare, Acordul politic pentru legile securității naționale și „Diaspora: resursă vitală”.  Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări din partea publicului.

 

 

Share Now