Event CountDown

Religie, moralitate civică și viață democratică

Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara vă invită joi, 22 aprilie 2021, la ora 18, la un eveniment avându-l ca invitat pe profesorul Corwin E. Smidt, afiliat la Henry Institute for the Study of Religion and Politics – Universitatea Calvin, Statele Unite ale Americii. Profesorul Smidt va vorbi invitaților (cadre didactice, cercetători, doctoranzi și studenți interesați) despre legăturile dintre religie, moralitate civică și viața democratică. Dumnealui va realiza o prezentare de circa o oră, cu accent pe diferitele contexte religioase din țări ale Europei Centrale și de Est. Principalele întrebări avute în vedere sunt legate, pe de o parte, de evaluarea capacității instituțiilor religioase de a contribui la binele comun, de a consolida legăturile sociale între oameni și de a substanția actele de caritate. Pe de alta, prezentarea va aborda potențialul religiei și al moralității civice de a contribui la o înțelegere mai largă a vieții democratice și la aprecierea și consolidarea acesteia. Se vor face referiri concrete la situații întâlnite în țările Europei Centrale și de Est, în urma analizei unor studii de cercetare de amploare realizate în ultimii ani.

Profesorul Corwin E. Smidt este un reputat om de știință din Statele Unite, având o serie de publicații de prestigiu la activ în domeniul religiei, politicii și angajamentului civic. Domnia sa a fost membru fondator al Secțiunii Religie și Politică din cadrul Societății Americane de Științe Politice și s-a aflat la conducerea mai multor instituții academice de profil din Statele Unite, precum Institutul Henry al universității de proveniență și Societatea pentru Studiul Științific al Religiei. Evenimentul va avea loc în limba engleză, online (link: https://meet.google.com/irw-gaiu-vco), fiind deschis participanților interesați, care vor putea adresa întrebări în sesiunea de discuții de la finalul prezentării. Corwin a vizitat deja Universitatea de Vest din Timișoara ca Profesor invitat al Departamentului de Științe politice în anul 2006.

Organizatori: Prof. Dr. Silviu Rogobete, director al Școlii Doctorale de Filosofie, Sociologie și Științe Politice, și Asist. Cercetare Drd. Adrian Schiffbeck.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa de e-mail adrian.schiffbeck@e-uvt.ro