Moştenirea lui Stephen Hawking – conferinţă şi proiecţie film la UVT

Articol scris de Stela Jitari, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

Miercuri, 18 aprilie, a avut loc o serie de evenimente dedicate marelui și cunoscutului cosmolog – Stephen Hawking. Acestea au fost organizate de către Facultatea de Fizică din cadrul UVT și au urmărit  familiarizarea tuturor studenților cu viața celebrului fizician.

Seara a fost deschisă în Aula Magna de către dr. Robert Blaga cu o scurtă prezentare despre „Găuri negre și universuri paralele – moștenirea lui Stephen Hawking”. Dr. Blaga a adus în discuție misterele universului pe care Hawking a căutat să le descifreze în întreaga sa viață. Teoriile populare despre Big Bang, concepțiile din cunoscuta carte a fizicianului, „A Brief History of Time” – toate au fost cuprinse în  cadrul conferinței. Însă, în principal, seara a fost dedicată activității didactice și științifice și a personalității cosmologului.

Prezentarea a fost urmată de proiecția  celebrului film „The Theory of Everything”. Filmul a adus din nou în fața studenților personalitatea puternică a fizicianului.  Afecțiunea de care suferea Hawking, care l-a imobilizat complet, nu a reușit să împiedice ca ideile acestuia să fie cunoscute și apreciate de o lume întreagă. A fost printre primii care a elaborat teorii despre originea și evoluția universului în expansiune, din momentul „marii explozii” inițiale (“The Big Bang”), a găurilor negre și a universurilor paralele. Puterea de care a dat dovadă, motivația, ambiția și inteligența sa rămân a fi un mare exemplu pentru tineri, dar și pentru profesori.

La finalul serii, cei prezenți, studenți, elevi și profesori, au fost invitați la o discuție asupra vieții fizicianului inspirată din filmul vizionat.

Share Now