Dezbaterea “Între Vest și Est”, la Universitatea de Vest

Actualizat: October 30th, 2017 la 02:23 pm

Articol de Stela Jitari, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

Reprezentanții organizațiilor civice unioniste de pe cele două maluri ale Prutului s-au întâlnit joi, 26 octombrie, în incinta Universității de Vest din Timișoara. Scopul dezbaterii ,,Între Vest și Est” a fost promovarea valorilor comune  ale Republicii Moldova și România, iar moderatoare a fost Dana Țurcan, președintele Asociației Studenților PFC. Printre invitați speciali s-au numărat Laurențiu Stefănescu, Vlad Bilețchi, președintele organiției non-guvernamentale Unirea-ODIP, Alexandru Rotaru, precum și alți reprezentanți ai mișcării unioniste.

În cadrul dezbaterii s-a vorbit despre proiectele ce s-au derulat în Republica Moldova și în România în această vară: “Cunoaște-ți țara!” și “Caravana Unirii”. Aceste inițiative și-au propus să aducă mai aproape românii de pe cele două maluri, cunoscând cultura și valorilor moștenite în comun. Cetățenii Republicii Moldova au avut oportunitatea de a călători prin cele mai importante orașe ale României și de a vedea cu proprii ochi „Ţara Mamă”.

Invitații din Republica Moldova și din România au dezbătut unul dintre cele mai acute și înflăcărate subiecte din ultimii ani – necesitatea unirii. Reprezentanții mișcărilor unioniste au argumentat importanța informării corecte a cetățenilor din cele doua țări. ,,Doar voința cetățenilor poate duce la unire”, a afirmat Laurențiu Ștefănescu. S-au discutat principalele linii și obiective ale organizațiilor non-guvernamentale care se luptă cu dezinformarea populației și promovează valorile comune – tricolorul, limba română, istoria, ș.a.

Cei prezenți la dezbatere au fost încurajați să-și expună opiniile și să pună întrebări invitaților. Finalul a adus în prim-plan viitorul Republicii Moldova, avantajele și dezavantajele unei sorți comune. Studenții basarabeni, prezenți în amfiteatru, nu au ezitat să analizeze situația actuală a țării lor, să-și exprime părerea legată de direcția social-politică și economică a Republicii Moldova și îngrijorarea față de aceasta.

 

Share Now