ECoC Lectures

ECoC Lecture #3

Continuăm seria întâlnirilor noastre ca agora de dezbatere a unor subiecte asociate programului Capitală Europeană a Culturii, din perspectivă multidisciplinară.

‘Capitale Europene ale Culturii și modele identitare – orașele candidate pentru titlul CCE în 2023 în Ungaria și unitatea în diversitate’

Vă așteptăm cu drag Joi, 8 iunie 2023, ora 11:20

Aula Bibliotecii Centrale Universitară Eugen Todoran – UVT

Christian Lamour este cercetător la Luxembourg Institute of Socio-Economic Research (LISER) în studii urbane și culturale. Este Doctor în Științe ale Informării și Comunicării al Universității din Metz, Franța și expert al Observatorului de Politici Regionale al Universității din Lausanne, Elveția.

Interesele sale de cercetare includ: marketing teritorial, practici culturale în context metropolitan, rețele sociale și guvernanță transfrontalieră. De asemenea, el acordă atenție discursului politic, cu accent pe cel populist și în relație cu integrarea UE la diferite scale spațiale.

Locația institutului de cercetare unde lucrează – campusul LISER de la Belval, Luxemburg, reprezintă un exemplu extraordinar de refuncționalizare a unor spații industriale dezafectate și este în același timp elementul definitoriu al proiectului de regenerare urbană a Esch-sur-Alzette Capitală Europeană a Culturii 2022, Luxemburg.  Christian va face o punere în perspectiva a programului Capitală Europeană a Culturii prin prisma obiectivelor sale : crearea unui sentiment de apartenență la spațiul identitar european, incluziune socială și contribuția la dezvoltarea urbană pe termen lung, pentru a aborda apoi problematizant cazul competiției pentru titlu în Ungaria.  

*** Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

Începem o serie de conferințe organizate de PFC/UVT sub umbrela „La UVT Cultura este Capitală”, implicând invitați profesori de la universități plasate în orașe Capitale Europene ale Culturii care cercetează fenomenul dintr-o perspectivă multidisciplinară. Prima invitată va fi Anne-Marie Autissier, de la Universitatea Paris 8, sociolog al culturii, care va pregăti o intervenție problematizând asupra viitorului Programului Capitală Europeană a Culturii. A fost activ implicată în competiția pentru titlu aflată în derulare anul acesta în Franța pentru anul 2028.


Sărbătorim astfel Ziua Europei împreună!

9 mai, sala A01 – parter, ora 14:40-16:10, cu traducere simultană franceză-romană pentru a facilita schimbul de idei între invitat și audiență. 

ECoC Lectures #2

Avem plăcerea să găzduim o nouă întâlnire în cadrul European Capitals of Culture Lectures, care va avea un invitat carismatic –  lector Thomas Perrin. Thomas este Doctor în Științe Politice, lector habil. la Ecole Nationale Supérieure d’Architecture Montpellier, cu o experiență semnificativă de predare și cercetare la Universitatea din Lille, Franța, fiind specializat în dezvoltare regională și politici culturale.

Context: la reuniunea ECoC Lecture #1, susținută de Prof. Anne-Marie Autissier (Universitatea Paris 8), aceasta a răspuns uneia dintre întrebările studenților noștri cu privire la care ar fi cele mai de succes Capitale Europene ale Culturii, menționând Lille 2004. Thomas Perrin va aborda tocmai subiectul Lille Capitală Europeană a Culturii 2004 – ce putem învăța din această experiență de succes în materie de guvernanță a culturii, abordare transfrontalieră a politicilor și programelor culturale, moștenire a programului cultural peste ani? Ce sunt Maisons Folies și care este importanța lor?

Vă așteptăm cu drag – joi, 25 mai 2023, de la ora 11:20, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Timișoara. 

*** Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.