Eșecul aduce succesul? Interviu cu Vlad Mocanu

Interviu de Alexandra Făget, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

“Eșecuri de succes” este o carte care spulberă ideea că a greşi în afaceri este un lucru negativ. Autorul Vlad Mocanu susţine că eşecul reprezintă, dimpotrivă, “un pilon important în atingerea succesului”. Lansarea cărții a avut loc în 26 noiembrie la Oradea, și urmează să fie lansată și în Timișoara în 29 noiembrie, de la ora 19, la Clinica Medici’s Academica. Dacă v-a trecut vreodată prin minte să vă apucați de afaceri, aflați care este cheia succesului și învățați din greșelile unor mari afaceriști. Vlad Mocanu ne dă mai multe detalii despre cartea sa în interviul de mai jos.

R: Ai absolvit Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științe ale Comunicării, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene. De unde pasiunea pentru scris?

V.M.:  Mă consider un ”dezvoltator de concepte”. Îmi place să transform ideile în realitate. Ideea cu această carte mi-a venit după ce am trecut prin două experiențe antreprenoriale care au eșuat. În acel moment mi-am pus câteva întrebări, precum: Este eșecul un pilon important în atingerea succesului? Cei care au astăzi succes, au trecut printr-un eșec. Ceea ce e frumos, astăzi, e că poți să faci o carte fără s-o scrii tu în totalitate. Nu mă consider un scriitor, ci mai degrabă un dezvoltator de concepte.

R: Pe pagina personală de Facebook am găsit la descrierea ta următorul citat: „When you become lazy it’s disrespectful to those who believe in you.”. Ce înseamnă asta pentru tine?

V.M.: Eu cred că fiecare dintre noi are un rol pe pământul ăsta, iar în momentul în care risipim timpul degeaba, e lipsă de respect pentru cei care cred în noi: familie, prieteni, etc. Cu toții avem momente în care nu avem chef să facem chestii, dar e important să minimizăm perioadele moarte din timpul nostru. Îmi place foarte mult un citat pe care l-a dat un antreprenor în carte: „Viața e un ciclu zilnic: te odihnești – aplici – înveți – repeți!”

R: „Eșecuri de succes” este o carte cu 70 de povești ale antreprenorilor. Cât timp ți-a luat să aduni toate aceste povești și ce obstacole ai întâlnit?

V. M.: A fost un drum incredibil. Un an de zile a durat toata „distracția” asta. Inițial am crezut ca voi termina mult mai rapid, dar mă bucur ca a fost așa. Am cunoscut extrem de mulți oameni de la care am învățat enorm. N-aş fi crezut niciodată ca voi ajunge cu proiectul meu la acest nivel, dar asta e frumusețea vieții. Începi si nu știi unde vei ajunge. E foarte important însă sa începi si sa nu amâni la nesfârșit găsind diferite scuze. Cu această ocazie, doresc să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în realizarea acestei cărți şi celor 70 de antreprenori care au acceptat provocarea mea.

R: Ce te-a determinat să scrii această carte?

V. M.: Dorința de a aduce o perspectiva diferită asupra eșecului în antreprenoriat. Când toți vânează succesul, eu fug după eșec.

R: Spuneai la un moment dat, într-un alt interviu, că ai vrea ca scrierea ta să cuprindă povestea antreprenorilor din domenii cât mai diversificate. Ai reușit să faci acest lucru? Ce domenii regăsim în cartea ta?

V. M.: Da! Și mă bucur tare mult. Găsim antreprenori din HORECA, Imobiliare, IT, eCommerce, Marketing, Construcții, Design, Training, HR și lista poate continua mult și bine!

R: Ai fost obiectiv pe tot parcursul scrierii? Cum ți-ai pus amprenta personală asupra cărții?

V.M.:  Am oferit câteva puncte-cheie antreprenorilor si fiecare a răspuns exact cum a dorit. Sunt unii antreprenori care au spus ca regretă eșecurile avute, dar şi că au învățat din ele foarte mult. Am respectat părerea fiecărui antreprenor si am păstrat exact mesajul pe care aceștia au vrut sa-l transmită cititorilor!

R: Ce ai vrea sa faci mai departe? Să ne așteptăm și la alte cărți semnate Vlad Mocanu?

V.M.: Dacă m-ai fi întrebat acum 2 ani dacă am sa scriu o carte, la nivelul acesta, sigur aș fi spus nu. Nu știu dacă vor mai fi alte cărți, însă cu siguranță vor urma concepte cel puțin la fel de interesante ca şi acesta. Cred că în viață e bine să accepți oportunitățile care-ţi vin în cale şi să dai tot ce e mai bun din tine de fiecare data. Acesta e planul meu.

Share Now