Eveniment BCUT: Samovarul cultural – Literatura și turism

                   

Articol scris de Lorena Gemene, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism

Marți, 23 octombrie, la Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran” s-a desfășurat Samovarul cultural cu tema “Literatură și turism”. La această dezbatere au participat Daniel Vighi, profesor universitar, Ioan Gropsian, din partea Asociației Ariergarda, Ovidiu Forai, istoric, și studenții de anul I și III care studiază literatura.

Daniel Vighi a propus spre dezbatere probleme legate de literatură și turism: nevoia de a forma publicul spre literatură și turism, vizite în țară și străinătate, necesitatea unei diplome de Turism Național și Internațional, cu titlu acordat de Ministerul Turismului, ș.a. El a subliniat că, “aceasta abordare din programă pentru disciplina Literatura și celelalte arte este destinată studenților de anul I și III. În cadrul evenimentelor vom prezenta literatura pe de-o parte și diferitele sale conexiuni, pe care le care facem, de data aceasta, cu turismul. Vor mai fi întâlniri cu artiști plastici care au în vedere literatura și arta, literatura și muzica, literatura și teatrul, la care sunt invitați prestigioși oameni de cultură. Dacă vrem să avem public în viitor, trebuie să îl formăm astăzi și nu putem începe decât cu generația tânără”.

Ovidiu Forai a adăugat că o mostră de turism cultural poate fi ”o excursie cu patru obiective pe zi, la care ne oprim într-o localitate din Arad unde vom observa ruine de 100 de ani. Cu acest prilej are loc o mică repriză de lectură, prezentăm cărți și ne culturalizam cu literatură și patrimoniu.”

Oferta didactică în privința studierii turismului cultural a provocat o discuție legată de posibilitatea de a merge cu trenul în formație organizată de expediție culturală, tinerii având posibilitatea de a merge mai ieftin.

 

Share Now