Festival de film portughez la BCUT

Articol scris de Andra-Gabriela Bichigean, studentă la Jurnalism, anul II

NY Portuguese Short Film Festival a revenit în România, fiind prezent la Timișoara, marți, 4 decembrie, începând cu ora 18:30. Evenimentul a fost organizat de Asociația Fala Português! și Arte Institute, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul de Limbă Portugheză Timișoara și  Biblioteca Central Universitară „Eugen Todoran”. Aceasta din urmă a fost și gazda festivalului. Scopul proiectului este de a promova noile voci ale cinematografiei portugheze în lumea întreagă.

Ediția din acest an este compusă din 13 scurtmetraje care pun accentul pe identitate, în toate formele sale. „Grind” (“Truda”), de Yuri Alves urmărește povestea lui Robert Wilmote, un refugiat din Liberia care, odată ajuns în Statele Unite, găsește forța interioară să depășească toate obstacolele imaginabile și să devină un model pentru comunitatea din care face parte. „Iris”, de Paulo Renato Arroyo surprinde destinul unei portugheze de 18 ani, Iris Maria, născută pe o insulă mică din Mozambic, care a câștigat titlurile Miss Mozambic și Miss Portugal 1972.

„The Hat”(„Pălăria”), în regia Alexandrei Alves, expune modul în care ziua unui măturător de străzi se schimbă atunci când dă peste o pălărie fermecată. „Vhils – Debris, Macau”, scurtmetrajul scris și regizat de José Pando Lucas în colaborare cu renumitul artist vizual Vhils, care a vizitat România în 2016, pune sub semnul întrebării condiția umană contemporană. Următoarea proiecție a New York Portuguese Short Film Festival va avea loc la București, la Cinema Elvira Popescu.

Share Now