Festivalul Filmului European la UVT

Articol scris de Stela Jitari, studentă la specializarea Jurnalism, anul II

Festivalul Filmului European a revenit în Timișoara, cu proiecţii în Aula Magna UVT şi la Grădina de vară. Gala de deschidere a avut loc vineri seara, 26 mai,  cu pelicula „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017, r. Aki Kaurismäki), aceasta rulând la debut în toate orașele ce găzduiesc festivalul.

„Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația”, declară directorul artistic al FFE, Alex Trăilă.

Pelicula finlandeză s-a remarcat prin umorul său special, care spune istoria unui refugiat sirian ce ajunge pe străzi, dar și prietenia între doi oameni din lumi diferite. Timișorenii au fost invitați la dezbatere de această poveste a zilelor noastre. La deschidere au fost prezenți organizatorii, invitații, dar și publicul larg, avid de filme de calitate, purtătoare de mesaje.

Cinefilii din Timișoara s-au pot bucura în perioada festivalului şi de filme românești: „Povestea iubirii” de Radu Mihăileanu și „Ultima zi” în regia lui Gabriel Achim. Pe lângă acestea, organizatorii au selectat pentru ediția din acest an o paletă largă de filme, care aduc în prim-plan subiecte diverse – iubirea (The History of Love), religia (The Last Day), familia (Together For Ever), etc.

Festivalul Filmului European este cel mai longeviv program cultural al Comisiei Europene în România: a fost inițiat de Delegația CE, încă din 1996. Acesta se desfășoară în 5 orașe din România în luna mai, când se sărbătorește și Ziua Europei.

Share Now