In Memoriam Robert D. Reisz

Cu nespusă tristețe, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comnicării anunță plecarea fulgerătoare dintre noi a colegului nostru, Prof.Univ.Dr. Robert D. Reisz, la vârsta de doar 55 de ani. Născut la Lugoj în anul 1964, a studiat matematica la Universitatea de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o în1988. A devenit Doctor în Informatică al UVT în anul 2000 și abilitat al aceleiași Universități în anul 2014. Angajat al Universităţii de Vest încă din 1990, Robert D. Reisz a deţinut din 2009 titlul de Profesor, iniţial în cadrul Facultăţii de Matematică și Informatică, iar, din 2012, în cadrul Departamentului de Științe Politice al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării. De asemenea, a fost Decan al acestei facultăţi în perioada 2016-2018. Începând din anul 2014, a coordonat teze de doctorat în domeniul Ştiinţelor politice. Activitatea sa de cercetare şi predare a acoperit arii multiple, precum: statistică socială, sisteme educaționale, politici în domeniul educaţiei, migraţia ş.a.

Viaţa sa academică a fost extrem de bogată, profesorul Reisz implicându-se activ într-un număr foarte mare de inițiative și proiecte educaționale și de cercetare, precum şi ca membru în numeroase organizații profesionale și în colectivele mai multor reviste științifice naţionale şi internaţionale. A colaborat, ca cercetător, cu Hungarian Institute for Educational Research (Budapesta, Ungaria) şi Association for Empirical Studies (Kassel, Germania). Timp de zece ani a fost cercetător la Martin Luther Universität Halle-Wittenberg/Institut für Hochschulforschung, Germania, unde a studiat, cu rezultate remarcabile materializate prin publicații, probleme din perimetrul sociologiei educației.

A publicat constant și frecvent în reviste și la edituri internaționale, adesea în colaborare cu cercetători din lumea academică europeană. Numeroasele sale publicații au avut un impact deosebit, atât în comunitatea științifică din care a făcut parte, cât și în rândul unui public mult mai larg. Pasionat de activitatea didactică, a fost îndrăgit şi apreciat de multe generaţii de studenţi. Studenţii lui s-au bucurat de expertiza pe care le-a oferit-o cu generozitate și de libertatea academică pe care i-a încurajat să și-o exercite.

La fel ca și în perimetrul activitatății academice, Robert D. Reisz a fost un intelectual de excepție și în alte domenii ale vieții culturale, în care a dat dovadă de un rafinament și o cunoaștere cu totul speciale. Participant constant și entuziast la nenumărate evenimente culturale, pasionat de muzică şi interpret la rândul său, a fost un spectator nelipsit la evenimente dedicate jazz-ului sau muzicii clasice.

Dispariţia lui Robert D. Reisz reprezintă o pierdere enormă pentru comunitatea academică şi culturală, atât cea timișoreană, cât și dincolo de hotarele acesteia. Înmormântarea va avea loc miercuri, 5.02.2020, ora 16, la Cimitirul Evreiesc din Timişoara.

Share Now