“Momentul în care nu îți mai ajunge realitatea”: Interviu cu publicistul Andrei Crăciun

Articol de Alexandra Maria Făget, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism

Librăria Cărturești a găzduit în 31 aprilie lansarea cărţii „Baricadele III” de Andrei Crăciun. Într-o atmosferă relaxată, ziaristul şi scriitorul a vorbit despre cea de-a treia colecţie de articole reunite în cadrul acestui volum. Şi mi-a răspuns la câteva întrebări.

A.M.F: În primul rând, de unde dorința de a scrie și altceva în afară de reportaje? Te întreb pentru că așa cum ai  spus și în deschidere, la bază eşti ziarist.

A.C.: La 21 de ani intram pentru prima dată într-o redacție de ziar. Există o singură regulă în meseria asta. E rezonabil să te ocupi cu fapte. Fapte adevărate. Să nu te ocupi cu ficțiunea. Gazetarul se ocupă cu adevărul. Intrând în contact cu foarte mulți oameni cu un potențial extrem de mare în ficțiune, la un moment dat am strâns foarte multe povești cu care nu aveam ce să fac pentru că nu încăpeau în paginile ziarelor.

A.M.F.: Acela a fost momentul în care te-ai apucat de scris ficțiune?

A.C.: Da, a trebuit să trec granița spre imaginar. Vine momentul în care nu mai poți să te stăpânești și în care nu îți mai ajunge realitatea.

A.M.F.: Venind vorba de stăpânire, ai scris la un moment dat pe contul de Facebook că ai intrat într-o cârciumă, te-ai așezat la o masă și nu te-ai mai ridicat 12 ore pentru că ai scris. Cum funcționează asta? O putem numi inspirație?

A.C.: Mie noțiunea de inspirație îmi displace pentru că de fapt în spate se află multă muncă, dar dacă vreți o putem numi și așa, însă e necesar ca această inspirație să te lovească atunci când te afli în fața mașinii de scris pentru că altfel se pierde.

A.M.F.: Cum reușești să fii și ziarist și scriitor? Pentru că din câte îmi spui sunt două lucruri total diferite. Îți place ceea ce faci?

A.C.: Da, mie îmi place. Mă ajută un pic și schizoidia. E destul de greu. La un moment dat trebuie să alegi dacă vrei să fii jurnalist sau scriitor. Eu încă jonglez cu ele.

A.M.F.: Această carte – „Baricadele” – pe care astăzi ai lansat-o, înțeleg că este cea de a treia și cea mai nouă dintr-o serie cu colecţii de articole. Ce conţine, mai exact?

A.C.: Da, nu este tocmai o lansare pentru că ea a fost pusă în vânzare încă de anul trecut. Deja stocurile sunt epuizate. Cea din fața mea este ultima. Ea a fost lansată cu sprijinul cititorilor care au fost și sponsori și care sunt menționați și la sfârșitul acesteia. Ea reprezintă călătoriile mele. Așa că dacă vreți să aflați cum este în Chile și multe alte țări, citiți cartea.

Share Now