Justiția – între politică și independență

Articol scris de Andra-Gabriela Bichigean, studentă la Jurnalism, anul II

Prima ediție a dezbaterilor organizate de Asociația pentru Comunicare Vizuală „Video Vest”, cu sprijinul Inițiativa Timișoara a avut loc luni, 3 decembrie, în cadrul Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran”, începând cu ora 15. Invitații speciali au fost Cristian Diaconescu, fost Ministru al Justiției, și Cristi Danileț, judecător și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Tema principală abordată de ei a fost legată de problemele apărute odată cu implicarea scenei politice în justiția din România.

În cadrul dezbaterii, s-a discutat despre rolul și importanța legilor, despre apărarea Justiției, despre modificările pe care România trebuie să le facă pentru a evolua. „Mergeți la vot! Votați după CV, după profesie, nu după blazon! Și nu vă pierdeți spiritul civic!”, a îndemnat Cristi Danileț. Totodată, el a spus că elementul cheie al unei societăți dezvoltate este educația de Drept, care ar trebui începută încă de la vârste fragede.

Mai mult decât atât, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii susține că, după 20 ani de profesie, este nevoit să iasă în stradă pentru a-și îndeplini datoria de judecător: „Este trist când magistraţii ies în stradă. Dar şi mai trist este că nu sunt băgaţi în seamă. Nu am ieşit în stradă pentru drepturi salariale, pentru finanţarea justiţiei, ci am ieşit pentru respectarea indepedendenţei justiţiei, pentru ca aceasta să fie lăsată să-şi facă treaba!”

„Politicul nu are voie să intre în justiţie!”, a declarat Cristian Diaconescu, la care Cristi Danileț a completat: „Politicienii care văd că justiţia îşi face treaba vor spune că justiţia se întoarce împotriva lor. Dar legea nu e egală pentru toți?” Publicul a fost receptiv la argumentele susținute de cei doi invitați, iar atmosfera în care s-a derulat dezbaterea a fost una interactivă.

Luna viitoare va avea loc o altă dezbatere organizată de Asociația pentru Comunicare Vizuală „Video Vest” , cu sprijinul Inițiativa Timișoara, în cadrul căreia este invitată jurnalista de investigaţie şi cadru universitar, Emilia Şercan.

Share Now