Povești de succes – Tania Lațici absolventă PFC 2015

Cu rădăcinile în Timișoara, Tania a absolvit în 2015 Facultatea de Științe Politice, obținând licența în Relații Internaționale și Studii Europene. După două experiențe Erasmus în timpul acestor studii, una în Glasgow, Scoția și alta în Barcelona, Spania, Tania a ajuns și în Olanda, unde a făcut un Master la Vrije Universiteit Amsterdam pe International Relations and Transnational Governance. În Amsterdam, studiile ei s-au concentrat pe securitate transatlantică, iar dizertația pe practicile neocolonialiste ale Chinei în Africa, printr-o analiză de economie politică.

“Faptul că am beneficiat de studii în 3 sisteme complet diferite de învățământ a fost un factor determinant în calitatea cercetărilor pe care le întreprind și a modului de gândire. Combinând abilitățile de a memora, cu informațiile deja fixate din timpul licenței, cu cele de gândire și analiză critică, am învățat să privesc diferit fiecare situație, politică publică, text politic, articol academic, poziție politică sau discurs.”

Acum Tania este locuiește în Bruxelles unde face un stagiu full-time pentru multinaționala Philips, în cadrul biroului lor de afaceri guvernamentale europene. Având activități precum analiză legislativă, analiza impactului politicilor UE și planificarea campaniilor și activităților de advocacy, ea asistă în mod direct la procesul legislativ al Uniunii Europene. De asemenea, interacțiunile cu policy-makers, cu Parlamentul și Comisia Europeană, complementează teoria învățată pe băncile facultații. Din martie 2017 va începe un stagiu la Comisia Europeană, confirmând astfel faptul că orice proaspăt absolvent PFC este în targetul de selecție pentru internshipuri la instituțiile UE.

Din 2016 este și cercetător colaborator pentru “primul think tank în limba engleză din România, numit Strategikon”, unde este implicată pe ariile de securitate europeană, NATO și politici regionale. Momentan este coordonatorul unui proiect care măsoară progresul României timp de 10 ani de la aderarea la UE și unui altul care investighează provocările de securitate pentru Europa Centrală și de Est.

Înainte Tania a lucrat pentru o companie din Londra în business development și în marketing pentru o companie din Barcelona. Pe lângă joburi, Tania a făcut voluntariat pentru UN Youth Association of Romania – Timișoara Branch, a participat în simulări Model United Nations și a fost voluntar pentru ajutor umanitar în cadrul Crucii Roșie Române.

“Sfatul meu este combinarea plăcutului cu utilul în anii de studiu. Doar învățând rapid în sesiune și înainte de examene nu ajută pe nimeni (da, mama și tata au dreptate, asculta-i).

Orice experiență, internship, part-time și voluntariat este un atu pentru CV și o experiență care va fi direct utilă după absolvire. Eramus for the win. Cred ca toți studenții care au mers în străinătate cu Erasmus vor spune același lucru. Îți deschide ochii, mintea, orizonturile și șansele de angajare. Doar o diplomă nu mai e de ajuns în zilele noastre, deci faceți uz de uneltele de dezvoltare puse la dispoziție de universitate. “

Tania Lațiciarii  de interes: Securitate transatlantică; NATO; Securitate europeană- CEE, Marea Neagră, Visegrad; Relațiile Externe ale UE; Geopolitică.

 

Share Now