Prin lume sub culorile UE

Articol scris de Diana Dărăştean, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism
Lecții despre supraviețuire și demnitate în condiții de mediu dificile: despre asta au povestit cele două invitate ale evenimentului “Prin lume sub culorile UE”, ce a avut loc în 03.12.2018 la Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran”. Ele sunt Agnes Ioanoviciu, voluntar SEV în Elveția în Comunitatea Ecologică “Le Colectif D’essertfallon ”, și Teodora Borghoff, voluntar EU-AID în Etiopia pe tema rezilienței comunităților la schimbările climatice și strângerilor de fonduri.

Agnes Ioanoviciu ne-a povestit experiența pe care a trăit-o în Elveția timp de un an, într-un sat alcătuit din 3 case în care se regăseau și refugiați. Ea a ajutat la construirea unei brutării care se afla la 40 kilometri de sat, şi îşi petrecea weekend-urile călătorind cu banii de buzunar strânși. Aceasta ne-a mărturisit că experiența trăită acolo nu a fost deloc așa cum se aștepta.

Teodora Borghoff a început cu frustrările și frământările pe care le-a avut de când a ajuns în Etiopia, cele mai neplăcute și mai des întâlnite fiind: clădirile în paragină, haitele de câini vagabonzi de care îi era frică de fiecare dată când mergea la muncă, oameni care se împing, gunoaie amestecate pe stradă, mașinile vechi care scot gaze negre de eșapament poluând aerul, cerșetori întinși pe jos pe stradă.
Ea ne-a povestit despre etapele adaptării într-o cultură diferită scoțând în evidență un singur lucru favorabil, clima plăcută, şi mărturisind că acolo nu există caniculă și nici ger, lucru care îi lipsește acum. Concluzia celor două a fost că nicăieri nu-i mai bine ca acasă, şi orice s-ar zice despre România, când eşti la distanţă ajungi să o apreciezi cu adevărat.

Share Now