O vară “în stil american”, prin programul Work & Travel

Articol scris de Denisa Serediuc, studentă în anul II la specializarea Jurnalism

Studenții timișoreni au șansa să trăiască „visul american” pentru o vară! Cum? Prin programul Work & Travel, creat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii încă din anii ’60. Ideea programului este aceea de a petrece perioada vacanței de vară în State și de a experimenta stilul de viață american. În cadrul progamului se pot înscrie tinerii cu vârstă cuprinsă între 18 și 30 de ani care sunt studenți, masteranzi sau doctoranzi la o facultate de Stat sau particulară.

Precum sugerează și numele, programul este format din două părți. Pentru o perioadă de trei luni și jumătate, studentul are un loc de muncă stabil și lucrează legal pe teritoriul american. La expirarea vizei eliberate de către Ambasada SUA pentru perioada de muncă, studentului i se permite să mai rămână pe teritoriul american încă 30 de zile pentru a călători. Joburile pe care se axează programul sunt din domeniul servicilor, iar studentul are libertatea de a-și alege destinația în care dorește să își petreacă perioada în State.

Programul însă nu este unul gratuit și presupune anumite taxe care pot ajunge până la 3000 de dolari, în funcție de agenția aleasă. Pentru cei care nu își pot permite costurile aferente, banca BRD a creat un credit special pentru Work & Travel. Creditul poate fi obținut foarte ușor, iar rambursarea se poate face la revenirea în țară.

Work & Travel reprezintă o provocare, dar și o oportunitate pentru cei care doresc să își întreacă limitele și să se dezvolte personal. Diferența de cultură și distanța mare față de casă reprezintă un impact major. Fiecare student însă are parte de o experiență diferită. Răzwan Khashan, student în anul 2 la Facultatea de Psihologie și Sociologie a fost plecat în vara anului 2016 în New York. „A fost o experiență de neuitat care mi-a schimbat viața. Pentru mine nu o să rămână o simplă experiență cool din studenție și abia aștept să mă întorc înapoi” a declarat acesta.

După alegerile din data de 8 noiembrie în Statele Unite care au rezultat cu alegerea lui Donald Trump drept președinte, studenții interesați de program s-au arătat îngrijorați. Cultural Homestay International, parteneri ai acestui program, au declarat că : „Nu există nici o diferență dacă administrarea este democrată sau republicană. Studenții nu au motive de îngrijorare. Nu, ei nu vor fi deportați! Nimeni cu o viză valabilă S.U.A. nu va fi vreodată deportat de către serviciul de imigrare SUA”.

Înscrierea în program se face prin agentii specializate. În Timișoara există câteva agenții precum: American Experience, US Travel, Student Travel care le pot oferi studențiilor doritori mai multe date.

swt

Share Now