Proiecţie film la BCUT: “Testimonial” de Răzvan Georgescu

Articol de Denisa Serediuc, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

Te-ai întrebat vreodată ce ai face dacă ai afla cât timp mai ai de supraviețuit? Să știi care este „termenul de expirare” al propriei vieți și să simți cum fiecare clipă se scurge și nu ai posibilitatea de a opri acest lucru? De aici pornește și ideea filmului documentar Testimonial, aflat în regia timișoreanului Răzvan Georgescu și cu numeroase premii, printre care și titlul de „Cel mai bun documentar tv” la festivalul Prix Europa.

Diagnosticat cu tumoare pe creier și având speranța de viață limitată la trei ani, Răzvan Georgescu dorește să spună prin acest film povestea unor artiști din întreaga lume care se luptă cu boala, şi pentru care linia dintre viață și moarte devine din ce în ce mai subțire. Așadar, pe întreaga durată a documentarului, facem înconjurul lumii, în locuri precum: New York, Veneția, Dusseldorf, Frankfurt sau Timișoara și pătrundem în viețile personajelor: pictori, sculptori, compozitori.

Muzica, compusă de tatăl regizorului, Remus Georgescu, întreține atmosfera în momentele cheie și oferă o notă antrenantă, captivantă. De asemenea, și acesta își face apariția în documentar, pe lângă artiștii Bill Viola, William Finn, Helmut Dubiel. Regizorul reușeşte să surprindă  dragostea lor nemărginită pentru artă și faptul că nu au renunțat la ceea ce ii defineau de fapt.

Răzvan Georgescu a menționat în trecut că nu și-a propus sa transmită un mesaj anume prin intermediul filmului său. El poate fi văzut ca o poveste despre moarte ambalată într-una inspirațională, care te face să apreciezi viața și să conștientizezi cât de fragilă poate fi aceasta. Să apreciezi fiecare clipă petrecută cu cei dragi și să nu renunți la lucrurile care au o adevărată importanță pentru tine.

Share Now