Public numeros la deschiderea ,,Les Films de Cannes a Timișoara’’

Articol scris de Alexandra Codirla, studentă în anul II la specializarea Jurnalism

Vineri, 21 octombrie, a avut loc deschiderea oficială a proiecțiilor de filme “Les Films de Cannes a Timișoara”, la Filarmonica Banatul. Evenimentul a început la ora 22 şi s-a continuat cu o nouă serie de proiecţii în ziua următoare începând cu ora 23. Toate filmele prezentate în cadrul evenimentului au făcut parte din competiţie în cadrului prestigiosului Festival de Film de la Cannes, desfăşurat în luna mai 2016.

Timișorenii cinefili au avut parte de doi invitați speciali: regizorul Mehmet can Mertoglu, care a a povestit despre filmul său de debut – “Album”, și Irina Margareta Nistor, critic de film. Discuţiile de după proiecţie au relevat că filmul “Album” are în spate o importantă echipă românească: producătorul Călin Peter Netzer și Marius Panduru, care a semnat imaginea. Regizorul turc a câștigat anul acesta Prix Révélation France 4, “Album” fiind o coproductie din Turcia-Franța-România.

Descris ca “un film tulburător și amuzant” de către Irina Margareta Nistor, “Album” a adunat în sală aproximativ 150 de doritori de a-l vedea în premieră.  La sfârșitul filmului, cineastul turc Mehmet can Mertoglu a răspuns preț de o oră tuturor întrebărilor adresate de public, toate legate de conceperea filmului, scene, replici, umor și subiecte mai sensibile, cum ar fi adopțiile, cenzura și legislaţia din Turcia.

Legat de finalul filmului, o persoană din public a vrut să știe ce s-a întâmplat cu ultima parte, de ce s-a terminat brusc. “Am avut ceva în gând, dar nici măcar actorilor nu am vrut să împărtășesc mai departe” a răspuns regizorul. El a mai adăugat că “nimic din ce este filmat nu este din România, deși unele părți din film seamănă. Am filmat într-un sat din Anatolia. Vin din zona respectivă, am locuit 15 ani acolo. Am decis să arăt partea legală a adopților din Turcia. Sunt scene reale, nu sunt făcute în glumă”, a mărturisit Mehmet can Mertoglu.

Accesul la eveniment a fost gratuit, iar în continuare s-au difuzat filmele “The Neon Demon” de Niocolas Winding Refn (00:00) și “I, Daniel Blake” de Ken Loach (02:15).

les-films-de-cannes-a-timisoara-14763748209370-resize

Share Now