“Sărbătoarea Corturilor” – Lansarea cărţii lui Ioan T. Morar

Articol scris de Diana Dărăştean, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

Luni, 12 noiembrie 2018, la ora 18:00, a avut loc lansarea romanului „Sărbătoarea Corturilor”, de Ioan T. Morar, încadrat într-o nouă ediție din colecția top 10+, a Editurii Polirom. Directorul editurii, Silviu Lupescu, a considerat că romanul e una dintre capodoperele literaturii de pretutindeni într-o colecție a celor mai îndrăgite bestselleuri, iar aceste cuvinte l-au făcut pe Ioan T. Morar să se declare flatat și foarte entuziasmat. Romanul a fost distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2016.

Evenimentul a fost prezentat în mare parte de Mircea Mihăieș, critic literar, eseist și publicist, dar și profesor universitar la catedra de Limba şi literatura engleză din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Între autorul romanului și prezentatorul evenimentului este o strânsă și specială legătură, cel din urmă adresându-i doar cuvinte de laudă și admirație în fața publicului adunat la Librăria La Două Bufniţe.

Povestea din „Sărbătoarea Corturilor” e inspirată din fapte reale petrecute în Aradul anilor 1970, însă acest roman nu este o reconstituire, ci o ficțiune de sine stătătoare. Ioan T. Morar mărturisește: “Am încercat să ascund în acest roman un detectiv, ceva misterios, dar puțini și-au dat seama. E bine să ancorezi un pic de realitate. Am scris acest roman urmărind arhiva lui Antonescu. Am încercat să fiu credibil pentru că istoria e credibilă. Personajul turnătorului chiar există, iar eu am incercat să îl ajut, de fapt am scris această carte ca un fel de spovedanie pentru el. Pot spune că am fost chiar obsedat de acest subiect.” Romanul se bazează pe descoperirea adevăratei credințe, găsirea liniștii sufletești și apartenența la diferitele culturi religioase.

Evenimentul s-a încheiat cu vorbele spuse de nașa de cununie a lui Ioan T. Morar, venită tocmai din Berlin pentru a-l susține pe “Biju”, așa cum îl alintă apropiații pe autor. Aceasta spune: “cărțile lui Biju au foarte multă personalitate și îți fac o bucurie extraordinară atunci când le citești.”

Share Now