Seth Cropsey la UVT

Articol de Maria Făget, studentă în anul II la Specializarea Jurnalism

Universitatea de Vest l-a avut alături pe unul dintre cei mai importanţi specialiști americani în domeniul securității, Seth Cropsey, într-un eveniment ce a avut loc în 15 ianuarie. Acesta a ținut un discurs de aproximativ 25 de minute, după care evenimentul a continuat elegant prin dialogarea cu cei prezenți. Cei mai curajoși au pus întrebări care l-au pus în dificultate uneori chiar și pe protagonistul principal, dar acesta nu a ezitat să răspundă cu umor: „În concluzie, întrebarea ta este foarte bună, iar răspunsul meu este <<Nu știu.>>”

Evenimentul a fost o dezbatere pe tema politicii de securitate a Statelor Unite ale Americii, în special în relație cu România ca partener strategic: „Pentru mine România are o importanță strategică tot mai mare, mai ales că aceasta s-a schimbat radical în ultima vreme”. Despre România, Seth mai spune că ar trebui să investească mai mult în domeniul militar. După spusele lui Cropsey, China, Rusia, și în curând Iran, sunt niște competitori foarte buni, în ciuda faptului că până în prezent SUA reprezenta cea mai mare putere, implicându-se tot mai mult în ultimii 30 de ani.

Seth Cropsey are o experiență de peste 30 de ani în domeniul securităţii și este de părere că „Marea Neagră este cheia!”. Specialistul a mai declarat și că Rusia își va face cu siguranță simțită prezența, aceasta apropiindu-se tot mai mult de Marea Neagră, un pericol reprezentând însă și Ucraina, de care țara noastră este foarte aproape.

 

Share Now