“Străin în țară străină” – lansarea cărţii lui Radu Pavel Gheo

Articol de Stela Jitari, studentă în anul III la Specializarea Jurnalism

Srăin în țară străină sau „Cartea mea uitată”, cum îi mai zice autorul, a fost lansată joi, 18 ianuarie, în incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”. Cartea este însăși teza de doctorat al prozatorului și dramaturgului român Radu Pavel Gheo. Scriitorul și-a făcut studiile universitare în Universitatea de Vest din Timișoara, locul unde a și „prins rădăcini”, colaborând în continuare cu Facultatea de Litere.

Pe lângă impresionanta operă literară, acesta lucrează ca redactor și traducător la Editura Polirom și publică regulat eseuri în revistele Suplimentul de cultură, Timpul, Orizont, Dilema veche.

Alături de autor, au fost prezenți Adriana Babeți, Otilia Hedeșan și Smaranda Vultur. Otilia Hedeșan, care a fost coordonatorul tezei de doctorat al autorului, s-a prezentat ca „o cititoare neobosită” a lui Radu Pavel Gheo şi a relatat despre cartea proaspăt lansată că „este scrisă cu o mână de scriitor, este limpede, organizată, ideile sunt curgătoare”.

Străin în țară străină este o lucrare despre literatura română și granița identitară în proza Hertei Muller și a lui Andrei Codrescu. Autorul schițează biografia, relațiile cu scriitorii din țara de origine, modul de promovare a literaturii, dar și problemele de traducere sau deontologie ale celor doi scriitori.

Share Now