“Swedish Dads”: Expoziţie de fotografie inedită la Caffe Klapka

Actualizat: November 7th, 2016 la 09:52 am

Articol scris de Andreea Tiriplică, studentă în anul II la specializarea Jurnalism

Miercuri, 26 octombrie, la Caffe Klapka a avut loc vernisajul expozitiei „Swedish Dads”, organizată de Ambasada Suediei din capitală. Fotografiile expuse aparţin lui Johan Bävman, iar evenimentul a fost gazduit de Sorin Predescu, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş. La eveniment au mai participat Mihai Leontescu, reprezentantul ambasadei,  şi Andreea Braga, președinte al unei organizații feministe. Casa Artelor lasă deschise porțile aceastei expoziţii zilnic, între orele 10:00 si 00:00, timp de două săptămâni. Intrarea e liberă.

Întreaga expoziție are la bază un mesaj care se adresează societății moderne, în care egalitatea dintre sexe nu mai este un ideal, ci o reușită. Artistul surprinde 25 de momente ale taților din Suedia aflați în concediu paternal. Gazda evenimentului, Sorin Predescu, pune accentul pe influența ţării în care s-a derulat proiectul: „Suedia este un model în ceea ce înseamnă educația și accesul la educație. Țările nordice au avut o intuiție extraordinară a egalității de șanse, fără a-și pune problema cine trebuie sa aibă acces la această egalitate. Nu întâmplător această expozitie este despre tații suedezi.”

Înaintea evenimentului, Mihai Leontescu împreună cu Andreea Braga au primit vizita liceenilor din Timișoara. Activitatea a fost susținută de Inspectoratul școlar, iar cei doi au organizat dezbateri pe tema lansată de artist. Elevii au fost receptivi, dupa ce au arătat un ușor disconfort față de ideea ca un bărbat să preia activitățile casnice pe care le atribuiau femeilor și au lansat așteptari și sugestii. Pe acest subiect, Sile Moldovan, reprezentant al Asociației Pentru Promovarea Femeilor din România afirmă că educația este singura soluție: „Tema expoziției este despre cultura unei societăți care se poate schimba. Vorbim despre o cultură a societății românești suficient de patriarhală, traditională, în care modelele de tipul acesta sunt foarte puțin întâlnite. Schimbarea poate veni doar prin educație.”

Alături de Andreea Braga, Oana Țoiu, Secretar de Stat la Ministerul Muncii, a împărtășit propriile experienţe și dificultățile întâmpinate de soțul ei pe parcursul ultimului an, timp în care acesta a stat în concediu paternal. În discursul celor prezenți s-au întâlnit și alte teme legate de problema egalității: discriminările din domeniul salarizării și prezența minoră a femeilor în Parlamentul României.

Johan Bävman este un fotograf suedez care combină munca proprie cu proiectele de freelance. A publicat în 2009 albumul “Albino – In the shadow of the sun” și detine mai multe premii, printre care World Press Photo, POY, Sony Award, NPPA, UNICEF Photo Award. Expoziția „Swedish Dads” , câstigătoare a premiului TT Stora Fotopris, își propune să elimine prejudecățile prin cultură, prin prezentarea unor frânturi din viața celor 25 de tați aflați în concediu paternal și prin vibrația unor legături puternice. Proiectul s-a bucurat de un puternic impact în întreaga lume.

 

swedish

Share Now